Kläder på avbetalning – smart eller inte?

I dagens samhälle finns det många lösningar för den som på olika sätt vill finansiera sina köp. Detta gäller oavsett om det handlar om ett hus, en dator, en bil eller till och med kläder. För stunden kan det verka som en bra idé att finansiera sitt köp med att ta varan på det som ibland kallas för avbetalning, eftersom man då inte behöver betala en hel klumpsumma på en gång. På detta sätt betalar man istället en mindre summa som kan vara fast eller rörlig varje månad tills varan är avbetald.

shutterstock_132961508

Är avbetalning smart

Det kan som sagt kännas som en bra plan att betala lite varje månad istället för att lägga ut en stor summa på en gång. Men det man ska komma ihåg är att många olika produkter på avbetalning snabbt kan bli en riktigt stor summa att betala, vilket blir väldigt dyrt varje månad. Det kan också tillkomma avgifter och dyra räntor om man har för många saker på avbetalning, vilket kan bli jobbigt för dig i längden. Ett bättre alternativ är att låna pengar och se till att man får en rimlig och fast ränta.

Var smart och jämför

Oavsett hur du väljer att finansiera dina inköp, är det viktigaste att du är informerad och har jämfört de alternativ som finns. Det allra bästa när man ska handla är oftast att betala hela beloppet på en och samma gång. På så vis sätter du dig inte i någon långsiktig skuld och du vet exakt vad du kommer att ha betalat för en viss produkt. Om det rör sig om ett större inköp eller någon investering, kan det vara smart att ta ett lån givet att man får en bra ränta. Med en riktigt bra ränta kan det till och med vara fördelaktigt att låna istället för att betala kontant.